dimarts, 3 de novembre del 2015

4ESO 2.1. REVOLUCIÓ AMERICANA 1775-1783

ANTECEDENTS
1756-1763 Es produeix la Guerra del 7 anys on França i Espanya van lluitar contra Anglaterra per aconseguir els territoris de l'est d'Amèrica del Nord. L'imperi Britànic va guanyar la guerra i va ocupar part d'aquests territoris. Els anglesos que van arribar (colons) van combatre als indis i es van instal·lar construint pobles, ciutats i camps de conreu (blat, tabac,...) que venien a la Metròpoli (Gran Bretanya). El govern de les colònies el controlava la Metròpoli des d'Anglaterra i les colònies no tenien cap representant en el Parlament anglès cosa que ells reclamaven.

La necessitat d'un Imperi Britànic en expansió que cercava mà d'obra i matèries primeres barates per mantenir l'hegemonia global va fer prendre decisions com l'increments dels impostos i el monopoli del té. Aquest seria el detonant de l'esclat de les revoltes.

CRONOLOGIA DE LA REVOLUCIÓ AMERICANA 



El següent esquema ens mostra les causes, el procès i les conseqüències.



https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgSL-f1PRuxgiA3RZbIg1EP-MZhHS-rwH4tMG0koENBLntCvEsL3UYAwyd1fMvDbRDtUR1KKaKY2PAwP9IiCz7ZMcd1e7W7ZVUavpvJRqnFloh96v15ht1OWD5gN7fcPz1sSBnaNvGZ_lk/s1600/rev+americana.png

1776 França i més tard Espanya recolzaran a les colònies que lliutaran al capdavant de George Washintong.

1783 Signatura del Tractat de Paris, tractat de pau, a la ciutat francesa de Versalles, el 3 de setembre de 1783.[1]
Els acords als quals es van arribar són:
  • Estats Units Independència de les tretze colònies nord-americanes i delimitació de les seves fronteres amb Canadà. El Regne Unit li va atorgar plens poders per a la pesca en Terranova.
  • Països Baixos. Van rebre Sumatra.
  • En general: Intercanvi de presoners. 
Els pares fundadors dels Estats Units (en anglès, Founding Fathers of the United States) foren els líders polítics que signaren la Declaració d'Independència dels Estats Units, participaren en la Revolució Americana o contribuïren a redactar la Constitució dels Estats Units uns anys més tard. Entre ells, destaquen per la seva importància històrica Benjamin Franklin, George Washington, John Adams, Thomas Jefferson, John Jay, James Madison, Thomas Paine i Alexander Hamilton.[1]

A continuació us enllaço dos vídeos: el primer, fa un breu recorregut sobre la Revolució Americana des de 1775 al 1783 i, el segon, ens mostra l'escena de TV de la sèrie "John Adams", on es recreen les votacions de les 13 colònies declarant l'independència dels Estats Units d'Amèrica.






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada