divendres, 16 de gener del 2015

ANYS 80: LA RECONVERSIÓ DEL SECTOR INDUSTRIAL A ESPANYA

La autèntica reforma industrial a Espanya va començar am el Decret llei de reconversió industrial de juny del 1981, i continuà el juliol del 1984 amb la Llei per a la reconversió industrial i la reindustrialització.

Les mesures més importants van ser:
  • Reconversió dels sectors menys productius (siderúrgia , i indústries que depenien com drassanes -Bilbao, Vigo, Ferrol- i fabricació d'automòbils -reconversió de la SEAT-).
  • Eliminació d'empreses amb demanda insuficient (línia blanca d'electrodomèstics, tèxtils, calçat afectades per la forta competència del nous països industrialitats (NPI).
  • Explotació de fonts d'energia alternatives al petroli (carbó, hidroelèctrica i tèrmica).
  • Establiment de les Zones d'Urgent Reindustrialitació (ZUR) per reactivar algunes àrees industrial i evitar la recessió (Galícia -Ferrol i Vigo-, Astúries, País Basc (Bilbao), Catalunya (àrea metropolitana de Barcelona), Andalusia (Badia de Càdis) i Madrid (zona d'Henares i àrea metropolitana). Es concedien avantatges fiscals i econòmics a les empreses que es traslladaven a aquestes zones.
La reconversió del sector de la siderúrgia a Espanya es va portar a terme en dues fases on destaquen els següents trets:
  • 1ª FASE: Reducció de 6.600 llocs de treball i es concedeixen importants ajudes per al sanejament financer.
  • 2ª FASE: Redueixen el 9.800 llocs de feina i es creen dues noves acereries (ENSIDESA i AHV) i altres instal·lacions.
La crisi en el sector naval va comportar la reconversió de les drassanes i l'eliminació de més de 10.000 llocs de feina.
3/10/2010 MIGUEL Á. RODRÍGUEZ La voz de Galicia.es "Las dos reconversiones navales acabaron destruyendo 45.000 puestos de trabajo"

El sector tèxtil va ser durament colpejat per la crisi a causa de la disminució de les inversions industrials, la crisi de la construcció, la forta competència internacional i el descens del consum privat.
24/9/2013 INÉS ALEGRE El Periódico "Reinventant el tèxtil"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada